czwartek, 8 czerwca 2017

Kuchnia japońska

Dla kuchni japońskiej charakterystyczne jest użycie ryb (jedzonych także na surowo), rozmaitych owoców morza, w tym wodorostów oraz warzyw. Popularne są zupy gotowane bezpośrednio na stole, w specjalnym garnku podgrzewanym dawniej węglem drzewnym, a obecnie gazem, a także jedzenie zanurzanych we wrzątku mięs, ryb i warzyw.
Japończycy jedzą pałeczkami. Nakrywając do stołu, po lewej stronie stawiają miseczkę z ryżem, po prawej - z zupą. Pałeczki leżą równolegle przed nimi. Zupę pije się prosto z miseczki, do innych talerzy sięga się pałeczkami. Przed rozpoczęciem jedzenia, w momencie otrzymywania dań mówi się po japońsku: "Itadakimasu", a dziękując po spożyciu posiłku: "Gochisō-sama deshita".
Sushi
potrawa złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, jajek. Ze względu na bardzo krótki termin przydatności do spożycia, w restauracjach japońskich jest przygotowywana po dokonaniu zamówienia.
Dango
tradycyjne japońskie kluski robione z mochiko, czyli mąki ryżowej, zbliżone do mochi. Często podaje się je do zielonej herbaty.
Dango są jadane przez cały rok, na różne sposoby, zależnie od pory roku. Zazwyczaj podaje się po trzy-cztery sztuki nabite na szpadkę.
Curry japońskie
Typowa porcja curry z ryżem składa się z ugotowanego ryżu oraz sosu-potrawki, składającego się z wody, przyprawy curry, pokrojonego w kostkę lub paski mięsa (zwykle wołowego bądź drobiowego, rzadziej wieprzowego) oraz warzyw – najczęściej marchwi, cebuli, ziemniaków, czosnku i papryki.
Okonomiyaki
placki składające się z wielu różnych składników i pieczone na rozgrzanej blasze. Podstawą jest ciasto naleśnikowe oraz kapusta. Pozostałe składniki mogą się od siebie różnić w zależności od wariantu. Danie to często jest określane jako japońska pizza, ale przypomina ono bardziej naleśniki albo placki.
Takoyaki
Przygotowuje się ją z ciasta i ośmiornicy z różnymi dodatkami, jak np. czerwony imbir marynowany. Istnieje powiedzenie: ,,W Osace najlepszym narzędziem służącym do wydania córki za mąż jest talerz takoyaki."
Mochi
tradycyjne japońskie kluski/ciastka robione z klejącego ryżu, ale także z mochiko, czyli mąki ryżowej, podobne do dango, często nadziewane pastą ze słodkiej, czerwonej fasoli anko lub truskawek, obtoczone w czarnym sezamie goma, sojowym proszku kinako albo zabarwione na zielono poprzez dodatek sproszkowanych liści yomogi.
Ramen
danie składające się z rosołu, makaronu i innych składników w zależności od receptury. Ramen do Japonii przywędrował z Chin i różni się od tradycyjnych japońskich zup tym, że zawiera mięso, podczas gdy tradycyjnie w Japonii stosowało się głównie ryby i warzywa.




ŹRÓDŁA: https://pl.wikipedia.org/wiki/Kuchnia_japo%C5%84ska https://pl.wikipedia.org/wiki/Sushi https://pl.wikipedia.org/wiki/Dango http://przepisyzpodrozy.pl/subiektywne-top-10-japonskiej-kuchni/ - z tej strony pochodzą również zdjęcia https://pl.wikipedia.org/wiki/Curry_japo%C5%84skie  https://pl.wikipedia.org/wiki/Okonomiyaki  http://przepisyzpodrozy.pl/subiektywne-top-10-japonskiej-kuchni/ https://pl.wikipedia.org/wiki/Takoyaki  https://pl.wikipedia.org/wiki/Mochi https://pl.wikipedia.org/wiki/Ramen https://pl.wikipedia.org/wiki/Takoyaki 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tradycyjny strój japoński

Tradycyjnym strojem japońskim jest kimono .  Kimono to ubiór o kroju prostym, w kształcie litery T, przypominający nieco  szlafrok . Rękawy ...